quaderns

bitàcola de l'ies emili darder|web instituto | Contacto

BOLERO MALLORQUÍ

webdarder | 26 Maig, 2005 07:12

Els grups de 4t d'Eso han començat el bloc de música i dansa que enguany està dedicat al Bolero Mallorquí. Les classes pràctiques les dona una monitora que ens mostra les principals passes: Punt llis, Colzet, Davant i darrere, Volta, Obrir i tancar, Bot i espatlla.

El bolero és un ball en compàs ternari que alterna valors llarg-breu-breu-llarg (negra,corxera, corxera, negra)i es coneixen també com "Boleras" o "Seguidillas".S'acompanya amb les castanyetes i amb el cant i la guitarra. Conté un joc amorós per part de la dona d'apropar-se, esquivar i novament aproximar-see o allunyar-se


Bolero de l'Amor (fragm.)
Intèrpret: Música Nostra.

boleros

boleros

El ritme de bolero i el seu ball és un dels principals balls espanyols naixcut a finals del s.XVII i principis del s.XVIII. És considerat com el pare del ball espanyol. En principi era un ball que només era prcticat per les classes baixer, però poc a poc va anar ascendint entre les classes més dinstingiders de la societat fins arribar als millors salons de finals del s.XVIII.

A més del Bolero, les Jotes anomedades també Fandangos o Mateixes i els Copeos, són les balls més importants del folklore de Mallorca.

Comentaris

no és del tot cert

navegant | 26/05/2005, 09:10

No és del tot cert això que expliques. Crec que t'has d'informar millor, sobretot en temes d'història de les danes...

balls espanyols??

balls espanyols?? | 26/05/2005, 11:15

balls espanyols???

Respostes

marga | 27/05/2005, 07:32

Quan es diu que no és cert s'ha de dir qué és el que no és cert i corregir-ho. I sí, el bolero és un ritme i ball d'orige espanyol, difós a llatinoamèrica també i que a cada lloc ha adoptat passes, noms, etc.. propis.

no només

maria | 09/07/2005, 11:01

És una llàstima que de cada vegada més el ball de plaça tregui terreny al ball antic mallorquí. Ja són poques les agrupacions que conserven aquesta tradició i seria fantàstic que l'ensenyament no només se centràs en un sol estil, tenint en compte la riquesa de punts i l'elegància i elaboració dels moviments del ball antic. Personalment, m'agradaria molt que no es perdés la tradició que els nostres padrins apreneren quan eren petits.

Un valencià

Vicent | 23/10/2005, 13:44

Hola a tots, sóc un dansaire del País Valencià i com supose que a tots vosaltres, també m'agrada tot açò del folklore i tot el que ho envolta, ha estat be la informació "general" i que ja quasi tots sabem sobre l'origen del bolero, però m'agradaria que algú em digués o em contés una mica més concretament alguna cosa més sobre el Bolero Mallorquí. Gràcies a tots!

compositors

che | 07/01/2006, 15:48

poseu kompositors del bolero!! els més coneguts!! MERXIIII!!!

una balladora

neus | 16/02/2006, 20:18

hola a jo m'agraia sabre ses agrupacions que hiha aqui a palma. si colqu ho saps que me digui coses.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb