quaderns

bitàcola de l'ies emili darder|web instituto | Contacto

Sant Sebastià, patró de Palma

webdarder | 18 Gener, 2006 10:16

A Palma la festa de Sant Sebastià és la festa major de l'hivern. Segons les cròniques, ja a l'any 1440 el Gran e General Consell sol.licità el culte a Sant Sebastià per a la seva protecció contra la pesta.

Aquest sant fou cap de la guàrdia imperial en temps de l'emperador Dioclecià, el qual ordenà que fos martiritzat per causa de la fe cristiana.

Segons conten les llegendes, al 1523 un canonge de Rodes que fugia de la invasió turca portà a l'illa la relíquia del sant, que es venera a la Seu. I va ser aquesta relíquia la que va aturar la pesta.

Sant Sebastià
Imatge del sant a la capella de Sant Sebastià a la Seu de Palma

A Palma, la vigília de Sant Sebastià, s'encenien grans fogueres perquè el sant fes cremar tots els gérmens pestilents i així extirpar la pesta. Actualment, també se n'encenen per donar pas a una gran festa popular, amb torrada, actuacions musicals...

El poeta Llorenç Moyà ens descriu la seva iconografia en uns goigs escrits l'any 1981

Com un Apol.lo de marbre
vostre cos garrit i fort
botxins el lliguen a un arbre
per donar-li crua mort,
mes la vostra fe perdura
i ja mai no es morirà.
Donau-nos llum i mesura,
màrtir Sant Sebastià.

Comentaris

GOIGS

José Torralba Valls | 24/03/2006, 18:31

Como coleccionista de "goigs", felicito a los alumnos de ese "IES" y les animoa perseverar en la confección de articulos como el que nos ocupa y les deseo se aficionen al coleccionismo de esta "alabanzas" que les proporcionaran más de una sorpresa. Adelante y Felicidades.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb